wtorek, 10 lutego 2015

hand made orzechowa nutella

Czy wy też uwielbiacie nutellę ? ja i moje chłopaki moglibyśmy jeść ją łyżkami prosto ze słoika.Czytając jej skład można się chwycić się za głowę na pierwszy miejscu cukier potem olej palmowy a orzechów laskowych tylko 13%:( ehhhhDlatego warto samemu zrobić krem z orzechów laskowych który będzie idealnym zastępstwem dla sklepowych smarowideł.

Idealny przepis znalazłam na jadłonomii,

Składniki:

100 gr orzechów laskowych
4 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego (do kupienia w Rossmanie), można także użyć daktyli jako słodzik:)

2-3 łyżki kakao
6 łyżek mleka (można dać mleko krowie bądź roślinne ja używam owsianego mleka)

Przygotowanie:
Orzechy wsyp na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut. Z podprażonych orzechów łatwiej będzie usunąć skórkę . Obrane orzechy blendujemy na pył , następnie dodajemy wszystkie składniki i miksujemy.
Chowany do słoika krem i zjadamy:)

ps. krem nie jest idealnie gładki ale to dzięki dużej zawartości orzechów laskowych:)




3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Nutella jest gładkim kremem ten ma inną konsystencje. Minus taki że trzeba go w miarę szybko zjeść.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń